De Leieschilders achterna

van station naar station

Emile Claus, Valerius de Sadeleer, Gustave van de Woestyne, Gust De Smet, Frits Van den Berghe en zoveel andere kunstenaars vonden inspiratie voor hun werk in het Leielandschap. Niet te verwonderen, want tussen Gent en Deinze trekt de meanderende rivier een spoor van schilderachtige plekjes door het landschap, waar je ook als wandelaar stil van wordt.

Deze wandeling van 19 km leidt door de Leievallei tussen Gent en Deinze en volgt de loop van de rivier stroomopwaarts. Soms langs de oevers, soms iets verderaf.
Je wandelt achtereenvolgens door volgende gemeenten: Drongen, Sint-Martens-Latem, Deurle, Sint-Martens-Leerne, Bachte-Maria-Leerne, Astene en Deinze.

In Sint-Martens-Latem en Sint-Martens-Leerne doorkruis je de dorpskern waar je handelszaken vindt om iets te eten of om proviand in te slaan. Op verschillende plaatsen nodigen terrasjes uit om te pauzeren bij een drankje.

De overstromingsdynamiek en het meanderende karakter van de rivier, hebben op verschillende plaatsen gezorgd voor de vorming van meersengebieden. Tussen Gent en Deinze liggen er een tiental die als natuurgebied beschermd worden. Ze worden beheerd door Natuurpunt of Natuur en Bos. Verschillende ervan liggen langs je pad en verdienen een bezoek.

leiemeersen

Pasar Drongen
Afstand: 19 km
Aard van de weg: goed begaanbare trekwegen langs de rivier afgewisseld met verharde wegen. De wegen zijn overwegend verkeersarm tot verkeersvrij.
Startpunt: station Drongen, spoorlijn Gent-Brugge, om het uur bereikbaar vanuit Gent-Sint-Pieters.
Eindpunt: station Deinze, spoorlijn Gent-Kortrijk. Om het uur terugreis per trein Gent-Sint-Pieters (overstap L trein naar Brugge, eerste halte Drongen). Of met de autobus van De Lijn, lijnen 15 en 16 (tot halte bibliotheek Drongen, A. Catriestraat ) + 300 m stappen tot station Drongen).
Niet bewegwijzerd

informatie-logo-in-een-cirkel_318-9441
Voor meer info kan je hier de wandelbrochure downloaden