Drongen telt niet minder dan 184 gebouwen die als onroerend erfgoed erkend zijn. Vijftien daarvan zijn beschermd.

De Oude Abdij in de dorpskern, een vroegere Norbertijnerabdij, geniet bij velen bekendheid als retraitehuis. De charismatische pater Petit was er in de tweede helft van vorige eeuw de bezieler van. De Sint-Jozefkapel naast de ingang van de abdij is aan hem gewijd. Boven de historische dorpskern troont de toren van de vroegere abdijkerk. Hij maakt nu deel uit van de parochiekerk Sint-Gerolf, de patroonheilige van Drongen. Ook aan deze devote jongeling is een kapel gewijd, op de plaats waar hij volgens de overlevering vermoord werd.

Klik op het onderschrift van een foto, voor meer informatie.

Op een steenworp van de Leieoever in Baarle torent de Sint-Martinuskerk. Dit pareltje van neo-gotiek herbergt de geschilderde kruisweg van de Latemse kunstenaar Evarist De Buck, een topwerk uit de Vlaamse religieuze kunst. Het dorpje Baarle-aan-de-Leie oefende eertijds een grote aantrekkingskracht uit op notabele Gentenaars. Zij kwamen er zich vestigen in landhuizen en kastelen. Het Kapellegoed, het Goed van Baarlevelde, het Blauwpoortkasteel en het verdwenen kasteel Kervyn de Merendree zijn er mooie voorbeelden van. Het kasteel Ten Bogaerde was lange tijd de pleisterplaats van de familie Solvyns. Een van haar bekendste telgen senator Ernest Solvyns besteedde een deel van zijn vermogen aan de bouw van de pastorie en het Sint-Reginagodshuis.

Het meer afgelegen en rurale Luchteren kreeg pas in de tweede helft van de 19e eeuw zijn eigen parochiekerk, de huidige O.L.Vrouw kapel. Het was een gift van de heer van het nabij gelegen kasteel Ijzeren Hekken.