veerstraat1

La Tourelle dateert uit 1846 met verscheidene toevoegingen uit de 19de eeuw. De naam komt voort van het ‘speelgoedje’ van Serdobbel de Contreras, vroeger eigendom van de familie De Lannoy, dla tourelleat gesloopt werd in 1890. Het werd in geschriften reeds vermeld in 1750 op de plaats van het oude slot van de heerlijkheid van Drongen, dat daar gebouwd werd na de godsdiensttroebelen van de 16de eeuw. Het zou bewoond zijn door Zeger II van Kortrijk, ook Zeger II van Drongen genoemd die kastelein (heer) van Drongen was. In de tuin aan de Leieoever rest nog het elegante traptorentje dat eertijds in het midden van de achtergevel prijkte.

Wie was  Zeger van Kortrijk?

Zeger II van Kortrijk, ook Zeger II van Drongen genoemd, was kastelein (heer) van Drongen. Door zijn huwelijk met Oda van Melle werd hij ook heer van Melle. Het wapen van Zeger van Kortrijk is sinds 1980 ook het wapen van de gemeente Melle. Als vertrouweling van Gewijde van Dampierre maakte hij in 1300 deel uit van een groep edelen die de graaf vergezelde naar Parijs bij de Koning van Frankrijk. In 1325 werd hij hoogbaljuw (hoogste functionaris) van Gent benoemd.
cc 010
skelet van Zeger van Kortrijk wordt bewaard in de heemkundige kring van Drongen

In 1337 werd Zeger van Kortrijk wegens zijn contacten met de gezanten van Edward III op bevel van de Graaf van Vlaanderen aangehouden, gevangen gezet in het gravenkasteel van Rupelmonde en nadien onthoofd.

Op zijn verzoek werd hij begraven in de O.L.V.-kapel van de nu verdwenen kerk van de abdij van Drongen. Hij was een groot weldoener van deze abdij die hij rijkelijk begiftigde.

Zijin graf werd in 1566 door de beeldenstorm verwoest en verdween onder het puin van de afgebroken kerk. Bij archeologische opgravingen tussen 1969 en 1976 werd het graf gelocaliseerd en werd in de beschilderde grafkelder een skelet gevonden dat aan Zeger van Kortrijk wordt toegeschreven.

Fragment over Zeger II van Kortrijk uit de geromanceerde documentaire ‘De Oude Abdij van Drongen” van de Drongense cineast Wally vande Velde

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s