campagne 2

In het Landboek van 1604 werd het domein De Campagne omschreven als een omwalde hofstede met de benaming Opperhof. In 1739 was er reeds sprake van: ‘De hofstede (nu de boerderij) ghenaemt Jonkershof, het Opperhof (nu het landgoed) ghenaemt het Casteel’. In 1765 werd het kasteel verkocht aan de familie Hamelinck en kreeg het de naam ‘De Campagne’. De vijver op het landgoed werd door hen aangelegd in de vorm van de letter h, de beginletter van hun familienaam. In januari 1815 werd Louis Hamelinck in het kasteel vermoord door Hanoverse Huzaren. Hierna verliet de familie het landgoed.

Het Landgoed werd in 1852 verkocht aan de broeders Jezuïeten. In 1972 werd het eigendom van de gemeente Drongen en door de fusie in 1977 van de Stad Gent.. De tuin werd opengesteld voor het publiek en het kasteel kreeg de bestemming van cultureel centrum.

Op 9 juni 1981 besliste de Stad Gent onder toenmalig schepen van onderwijs Piet Van Eeckhout, om de bestaande boerderij met stallen om te vormen tot een educatieve kinderboerderij.

Enkel toegankelijk tijdens evenementen. 
de campagne 7 brugje De Campagne   de campagne 5
 
 
 
 

kunstsalonAls gemeenschapcentrum van de stad Gent biedt dit kasteel ruimte aan de verenigingen van Gent en Drongen voor het organiseren van hun activiteiten. Op de bovenverdieping worden regelmatig tentoonstellingen georganiseerd. Het programma van het cultuurleven in Drongen vind je in de cultuurkalender op http://www.cultuurdrongen.be