sint jan de doperkerk afsnee

Aan oevers van de Leie, vlakbij het veerpont van Afsnee, staat de 10de-eeuwse Sint-Jan-de-Doperkerk, een eenvoudig van oorsprong romaans kerkje. De blikvangers binnen zijn onder andere een doopvont van 1601 met 19de-eeuws koperen deksel, een houten Christusbeeld van rond 1700 in het koor, de calvarietriptiek en het gerestaureerde Lovaertorgel. In 2012 werd in de rechterkruisbeuk een glasraam geplaatst door atelier Mestdagh uit Gent, ontworpen door Ingrid Meyvaert. Het stelt het doopsel van Christus door Sint-Jan-de-Doper voor. Op het kerkhof rond het kerkje liggen grafstenen uit de 18e eeuw en  recentere graven van bekende namen als graaf De Hemptinne en de schilder Karel De Bondt.


Wie was Karel De Bondt?

karel de bondtportretDe Bondt was afkomstig uit Sint-Niklaas. Zijn vader was decoratieschilder, zijn moeder van Duitse afkomst was lerares. Hij vestigde zich als zelfstandig decorateur in Evergem. In 1891 verhuisde hij naar Gent waar hij een ruimer atelier vond in Ramen.

Na zijn middelbare studies aan het Gentse Sint-Amandusinstituut kreeg hij een opleiding plastische kunsten aan de Academie voor Schone Kunsten. Hij studeerde er af met de eerste prijs voor tekenen en schilderkunst en het diploma van architect. Een van zijn eerste grote opdrachten was een schilderij voor de grote ingangshal van de wereldtentoonstelling 1913 in Gent.

Uit zijn huwelijk met de Gentse violiste Augusta Hanssens kwamen vier kinderen voort. Hilda, het jongste, verwierf bekendheid als orgelvirtuoze. Het gezin woonde gedurende 40 jaar in een hoevetje aan de Leie in Afsnee. Het maakt nu deel uit van het restaurant Nenuphar.

Karel De Bondt nam deel aan talrijke tentoonstellingen in binnen- en buitenland (Parijs, Genève, Amsterdam).Hij staat bekend als Leieschilder, maar naast zijn vele Leiezichten schilderde hij ook portretten, paarden, allegorisch en religieus werk. Zo schilderde hij een kruisweg met minder staties dan de gebruikelijke, omdat hij het niet nodig vond Jezus meerdere malen te laten vallen. Zijn werk leunt aan bij het impressionisme en zelfs het luminisme.

Minder bekend, maar niet minder belangrijk is zijn werk als architect. Zo leverde hij o.m. het ontwerp voor de Paxpoort die werd opgebouwd met het puin van de vernielde eerste Ijzertoren.

Karel De Bondt woonde de laatste jaren van zijn leven in de Varendrieskouter in Drongen. Hij vond zijn laatste rustplaats dicht bij de Leieoevers op de begraafplaats van Afsnee.

graf de bondt  de_bondt_karel-winter_river_view~300~10094_20091214_117_347  pax poort