woonhuis domien ingels 1

Dit huis werd gebouwd en bewoond door de Drongense beeldhouwer, graficus en schilder Domien Ingels (1881—1946). Hij was vooral bekend door zijn dierenbeelden die een heroïsch expressionisme toonden en representatief zijn voor zijn exuberante levensstijl. De zonnewijzer op de voorgevel en de windhond met drinkbak voor het huis, zijn het werk van de meester.

Aanvankelijk liet hij een huis met atelier bouwen in de toenmalige Statiestraat (nu Drongenstationstraat 16). Het merkwaardige huis is ontworpen door Oscar Van de Voorde, architect van de Wereldtentoonstelling van 1913 te Gent en  een bekende van Domien Ingels. De gevel van de woning in de Drongenstationstraat is trouwens in dezelfde stijl ontworpen als de administratieve gebouwen voor de wereldtentoonstelling van 1913. De pauwensculptuur boven de voordeur is van de hand van Domien en een knipoog naar de achternaam van zijn vrouw “Pauwaert’.

Het huis is momenteel nog bewoond en is niet toegankelijk voor het publiek.


Wie was Domien Ingels?

ingelsIngels werd geboren op 23 juli 1881in de Gentse volksbuurt van de Brugse Poort. Hij verbleef en werkte vanaf 1913 in Drongen. Hij kreeg zijn artistieke opleiding in de ateliers van Domien Van den Bossche, Hypolyte Leroy, Louis Tijtgadt en Jean Delvin. Vanaf 1900 was hij leraar tekenen en beeldhouwkunst aan de Gentse academie. Als zoon van een slager was hij goed vertrouwd met de anatomie van vele dieren. Hij was dan ook bij uitstek een dierenschilder, met sterke voorkeur voor werkende paarden en windhonden. Hij bestudeerde ook wilde dieren in het circus. Zijn olifantenbeelden tonen een heroïsch expressionisme en zijn representatief voor zijn exuberante levensstijl. Hij maakte o.m. naam met het Ros Beiaard gemaakt voor de wereldtentoonstelling van 1913 dat nu op het De Smet-De Nayerplein in Gent staat en het monument Koning Albert in het Gentse Zuidpark. Samen met grootmeester Constant Permeke had hij een atelier in het Gentse Sint-Elisabethbegijnhof.

Domien Ingels was getrouwd met schilderes Marie-Louise Pauwaert. Ook zijn dochter Rosa beoefende de schilderkunst. Hij overleed door een verkeersongeval in Bachte-Maria-Leerne op 16 november 1946 en werd in Drongen begraven.

Domien Ingels liet een grote artistieke erfenis na in Gent en Drongen. Zo zijn ondermeer van zijn hand:

  • het Ros Beiaard gemaakt voor de wereldtentoonstelling van 1913 op het De Smet-De Nayerplein in Gent;
  • het monument Koning Albert in het Gentse Zuidpark;
  • het bronzen bas-reliëf van het oorlogsmonument in Drongen .

Enkele van zijn dierenbeelden zijn te bewonderen in de Kunstgaanderij van De Campagne en in het Museum van Deinze en de Leiestreek.

 

Beeld in de Kunstgaanderij van De Campagne

Ros Beiaerd op het De Smet-De Nayerplein in Gent
voormalig woonhuis in de Drongenstationstraat

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s